
Zapraszamy Państwa w kulinarna podróż pełną niezwykłych smaków. W naszej karcie menu są głównie dania inspirowane kuchnią staropolską oraz kuchnią góralską. Przyrządzane według tradycyjnych przepisów zupy : grzybowa z prawdziwych leśnych grzybów czy żur na domowym zakwasie podawany w chlebowej miseczce, kilka rodzajów własnoręcznie robionych pierogów.
Nawiązaniem do zwyczajów panujących w kuchni góralskiej są nasze specjalności : żeberka pieczone, z piwem i miodem oraz kotlet Obżarciucha tak duży, że zaspokoi największy apetyt. Są dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a wśród ryb pstrągi, dorsze i łososie. Na deser m.in. Zawadzki sernik.

SZEF KUCHNI POLECA
Wołowina na gorącym kamieniu
Polędwica wołowa
serwowane z frytkami i mixem sałat

Antrykot wołowy
serwowane z frytkami i mixem sałat

Rostbef wołowy
serwowane z frytkami i mixem sałat

Burger wołowy
wołowina 100% (200g), sałatka ogórek konserwowy, pomidor, karmelizowana cebula, oscypek, grillowany boczek, sos barbecue
DECHY
Decha Maryny
kaszanka, kiełbasa, ziemniaki, 2 sztuki oscypka, karkówka z grilla, ogórek konserwowy

Decha Janosika
2 sztuki oscypka grillowanego, filet z kurczaka, karkówka, kaszanka, żeberko, schab, boczek, kiełbasa, ziemniaki opiekane, surówka, chrzan, musztarda

Decha Zbójnicka
4 grillowane oscypki, filet z kurczaka, karkówka, żeberko, schab, golonka, 4 ziemniaki opiekane, zapiekane pierogi, kiełbasa, kaszanka, gulasz z dzika, surówka, chrzan, musztarda
DANIA Z WOŁOWINY
Żeberka wołowe
Podawane z ziemniaki i zestawem surówek

Policzki wołowe w sosie chrzanowym
serwowane z ziemniakami i zestawem surówek
DANIA Z DZICZYZNY
Karkówka z dzika w sosie borowikowym
w towarzystwie klusek śląskich i zestaw surówek

Gicz cielęca duszona w ziołach
podany na kaszy bulgur z grzybami leśnymi
DANIA Z MIĘSA WIEPRZOWEGO
Schab dworski
podawany z ziemniakami i kapustą zasmażaną

Grillowana karkówka z boczkiem i oscypkiem
w towarzystwie ziemniaków opiekanych, dip musztardowo-miodowy i zestawu surówek

Placek po węgiersku
podawany z zestawem surówek

Golonka zapiekana na kapuście zasmażanej

Medaliony z polędwiczki wieprzowej
zapiekane z kluskami i sosem grzybowym pod serem
RYBY
Pstrąg Zawadzki
podawany z frytkami i zestawem surówek

Łosoś w migdałach
na tagliatelle szpinakowym

Dorada cała
serwowany z frytkami i miksem sałatek
DECHA RYBNA
Czas oczekiwania około 40 min
1 x sandacz saute filet, 1 x dorada, 1 x pstrąg, 1 x łosoś filet, 4 x krewetki tygrysie całe, 2 x steki z jesiotra, 6 x omułek jadalny, 4 x frytki, surówka
DANIA Z DROBIU
Kurczak po góralsku
serwowany na gorącym półmisku z grillowanymi warzywami, boczkiem i oscypkiem oraz frytkami

Kotlet DeVolaille
serwowany z masłem czosnkowym i pietruszką z pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek

Kotlet drobiowy
podawany z frytkami i zestawem surówek

Polędwiczki drobiowe z dipem musztardowo-miodowym
podawane z frytkami i zestawem surówek
DANIA JARSKIE
Placki ziemniaczane z sosem grzybów leśnych

Mix pierogowy 18 szt.

Pierogi ruskie okraszone cebulką 12 szt.

Pierogi z kapustą okraszone cebulką 12 szt

Pierogi z serem 12 szt.

Pierogi z truskawkami 12 szt.
PRZYSTAWKI
serwowane od godziny 12:30
Oscypek grillowany serwowany z miksem sałat i żurawiną

Krewetki tygrysie 3 szt.
z miksem sałat w sosie porowo-winnym
ZUPY KARCZMIANE
Kwaśnica na wędzonym żeberku

Tradycyjny rosół z makaronem

Barszcz czerwony z uszkami

Żurek po góralsku w czarce chlebowej

Flaczki
ŚNIADANIA
serwowane do godziny 12:30
Zestaw 1
jajko sadzone grillowane, pieczarka, boczek, kiełbasa, ser, szynka, pieczywo

Zestaw 2
dwie parówki zapiekane z serem, tost francuski

Zestaw 3
omlet z pieczywem i masłem lub jajecznica z trzech jaj

Do każdego zestawu w cenie do wyboru kawa lub herbata
ŻUREK ŚNIADANIOWY
SAŁATKI
Sałatka z kurczakiem
miks sałat, pomidor, ogórek, cebula, papryka

Sałatka góralska
miks sałat, suszona żurawina, pomidor, cebula, grillowany oscypek, boczek

Sałatka grecka
miks sałat, oliwki, feta, pomidor, ogórek
MENU DZIECIĘCE
Domowy rosołek z makaronem

Nuggetsy z frytkami i surówką z marchwi

Naleśniki z serem i bitą śmietaną
DESERY
Sernik zawadzki z bitą śmietaną i żurawiną
podawany na zimno

Domowa szarlotka na ciepło
serwowana z lodami i bitą śmietaną
