Zapraszamy Państwa w kulinarna podróż pełną niezwykłych smaków. W naszej karcie menu są głównie dania inspirowane kuchnią staropolską oraz kuchnią góralską. Przyrządzane według tradycyjnych przepisów zupy : grzybowa z prawdziwych leśnych grzybów czy  żur na domowym zakwasie podawany w chlebowej miseczce, kilka rodzajów własnoręcznie robionych pierogów.

Nawiązaniem do zwyczajów panujących w kuchni góralskiej są  nasze specjalności : żeberka pieczone, z piwem i miodem oraz kotlet Obżarciucha tak duży, że zaspokoi największy apetyt. Są dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a wśród ryb pstrągi, dorsze i łososie. Na deser m.in. Zawadzki sernik.

SZEF KUCHNI POLECA

Wołowina na gorącym kamieniu

Polędwica wołowa

serwowane z frytkami i mixem sałat

Antrykot wołowy

serwowane z frytkami i mixem sałat

Rostbef wołowy

serwowane z frytkami i mixem sałat

Burger wołowy

wołowina 100% (200g), sałatka ogórek konserwowy, pomidor, karmelizowana cebula, oscypek, grillowany boczek, sos barbecue

DECHY

Decha Maryny

kaszanka, kiełbasa, ziemniaki, 2 sztuki oscypka, karkówka z grilla, ogórek konserwowy

Decha Janosika

2 sztuki oscypka grillowanego, filet z kurczaka, karkówka, kaszanka, żeberko, schab, boczek, kiełbasa, ziemniaki opiekane, surówka, chrzan, musztarda

Decha Zbójnicka

4 grillowane oscypki, filet z kurczaka, karkówka, żeberko, schab, golonka, 4 ziemniaki opiekane, zapiekane pierogi, kiełbasa, kaszanka, gulasz z dzika, surówka, chrzan, musztarda

DANIA Z WOŁOWINY

Żeberka wołowe

Podawane z ziemniaki i zestawem surówek

Policzki wołowe w sosie chrzanowym

serwowane z ziemniakami i zestawem surówek

DANIA  Z  DZICZYZNY

Karkówka z dzika w sosie borowikowym

w towarzystwie klusek śląskich i zestaw surówek

Gicz cielęca duszona w ziołach

podany na kaszy bulgur z grzybami leśnymi

DANIA Z MIĘSA WIEPRZOWEGO

Schab dworski

podawany z ziemniakami i kapustą zasmażaną

Grillowana karkówka z boczkiem i oscypkiem

w towarzystwie ziemniaków opiekanych, dip musztardowo-miodowy i zestawu surówek

Placek po węgiersku

podawany z zestawem surówek

Golonka zapiekana na kapuście zasmażanej

Medaliony z polędwiczki wieprzowej

zapiekane z kluskami i sosem grzybowym pod serem

RYBY

Pstrąg Zawadzki

podawany z frytkami i zestawem surówek

Łosoś w migdałach

na tagliatelle szpinakowym

Dorada cała

serwowany z frytkami i miksem sałatek

DECHA RYBNA

Czas oczekiwania około 40 min

1 x sandacz saute filet, 1 x dorada, 1 x pstrąg, 1 x łosoś filet, 4 x krewetki tygrysie całe, 2 x steki z jesiotra, 6 x omułek jadalny, 4 x frytki, surówka

DANIA Z DROBIU

Kurczak po góralsku

serwowany na gorącym półmisku z grillowanymi warzywami, boczkiem i oscypkiem oraz frytkami

Kotlet DeVolaille

serwowany z masłem czosnkowym i pietruszką z pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek

Kotlet drobiowy

podawany z frytkami i zestawem surówek

Polędwiczki drobiowe z dipem musztardowo-miodowym

podawane z frytkami i zestawem surówek

 DANIA JARSKIE

Placki ziemniaczane z sosem grzybów leśnych

Mix pierogowy 18 szt.

Pierogi ruskie okraszone cebulką 12 szt.

Pierogi z kapustą okraszone cebulką 12 szt

Pierogi z serem 12 szt.

Pierogi z truskawkami 12 szt.

PRZYSTAWKI

serwowane od godziny 12:30

Oscypek grillowany serwowany z miksem sałat i żurawiną

Krewetki tygrysie 3 szt.

z miksem sałat w sosie porowo-winnym

ZUPY KARCZMIANE

Kwaśnica na wędzonym żeberku

Tradycyjny rosół z makaronem

Barszcz czerwony z uszkami

Żurek po góralsku w czarce chlebowej

Flaczki

ŚNIADANIA

serwowane do godziny 12:30

Zestaw 1

jajko sadzone grillowane, pieczarka, boczek, kiełbasa, ser, szynka, pieczywo

Zestaw 2

dwie parówki zapiekane z serem, tost francuski

Zestaw 3

omlet z pieczywem i masłem lub jajecznica z trzech jaj

Do każdego zestawu w cenie do wyboru kawa lub herbata

ŻUREK ŚNIADANIOWY

SAŁATKI

Sałatka z kurczakiem

miks sałat, pomidor, ogórek, cebula, papryka

Sałatka góralska

miks sałat, suszona żurawina, pomidor, cebula, grillowany oscypek, boczek

Sałatka grecka

miks sałat, oliwki, feta, pomidor, ogórek

MENU  DZIECIĘCE

Domowy rosołek z makaronem

Nuggetsy z frytkami i surówką z marchwi

Naleśniki z serem i bitą śmietaną

DESERY

Sernik zawadzki z bitą śmietaną i żurawiną

podawany na zimno

Domowa szarlotka na ciepło

serwowana z lodami i bitą śmietaną

Puchar lodowy